3 glavna razloga zašto uspešni sportisti uzimaju kordiceps

Ako se interesuješ za tradicionalnu kinesku medicinu ili prirodne načine da poboljšaš sportske performanse, verovatno već znaš šta je kordiceps. Kordiceps se od davnina poštuje zbog svojih revitalizujućih blagodati protiv starenja. Ali, u poslednjih 30 godina, mnogi sportisti su se okrenuli ovoj jedinstvenoj gljivi kako bi poboljšali performanse u svom sportu.

Mnogi ljubitelji fitnesa takođe koriste kordiceps za izvlačenje maksimuma iz svojih treninga, kao i poboljšanje opšteg zdravlja.

Budući da ovo čitaš, verovatno razmišljaš o tome da li je kordiceps pravi izbor za tvoje fitnes putovanje. Ovaj članak baziran je na stvarnim naučnim dokazima, kako bismo ti skratili vreme na istraživanju (svakako slobodno sam/a istraži).

ŠTA JE KORDICEPS?

Cordyceps Sinensis je retka i jedinstvena gljiva, koja se često naziva egzotičnom lekovitom gljivom.

Kordiceps se veoma dugo koristi u tradicionalnoj kineskoj i tibetanskoj medicini kao pomoć pri jačanju imuniteta, poboljšanju seksualnog nagona i fizičke snage, za smanjenje umora, kao i liječenju bubrežnih i nekih drugih bolesti.

Studije pokazuju da kordiceps ima veliki potencijal i za fitnes performanse. Pored toga, ima imunološki, antioksidativni, protivupalni, antitumorski, antimetastatski, antimikrobni, hipolipidemijski, hipoglikemijski, revitalizujući, neuroprotektivni i renoprotektivni efekat.

Postoji preko 400 vrsta kordicepsa. Najpoznatija, Cordyceps sinensis je posebno vredna, a najčešće se pronalazi u Nepalu, Tibetu i Butanu na nadmorskim visinama iznad 4.500 metara, na Himalajama.

ZBOG ČEGA JE KORDICEPS TAKO POPULARAN?

O popularnosti kordicepsa najbolje govori njegova tržišna cena koja ide do čak 9.000 dolara po kilogramu. Srećom, količine koje treba da unesemo u organizam da bi ostvarili brojne zdravstvene prednosti nisu tako velike. Zbog toga je, kao suplement, kordiceps dostupan i nama, običnim smrtnicima.

Kordiceps sadrži sledeća vredna hemijska jedinjenja – kordicepin, adenozin i beta-glukan, 18 esencijalnih aminokiselina, vitamine E, B1, B2, B12, K, makro i mikroelemente (K, Zn, Pi, Na, Ga, Ca, Ni, Sr, Ti, Mg, Fe , Cu, Mn, Se, Al, Si, Cr, V i Zr), proteine, nukleozide (adenozin, uracil i adenin), sterole (izvor vitamina D), polisaharide i još ponešto.

Upravo je njegov sastav ono što ga čini jednim od najpotentnijih suplemenata koje možeš uneti u svoje telo.

Preporuka uspešnih sportista

TOP 3 KORISTI KORDICEPSA ZA SPORTISTE I LJUBITELJE FITNESA

Kordiceps primarno koriste oni, uključujući i naše reprezentativce, koji žele poboljšati svoje fizičke i mentalne performanse.

  1. Povećava nivo energije i fitnesa (VO2 max)

Dokazano je da kordiceps poboljšava toleranciju na vežbe visokog intenziteta, s većim prednostima kada ga dosledno uzimaš. To je zato što kordiceps povećava telesnu proizvodnju adenozin trifosfata (ATP), koji je presudan za prenos energije u mišiće. Uz to, tvoje telo poboljšava način na koji koristi kiseonik tokom vežbanja, tzv. VO2 max.

VO2 max odnosi se na maksimalnu količinu kiseonika koju tvoji mišići mogu iskoristiti tokom vežbanja. To je glavna odrednica tvog nivoa kondicije. Osim što ćeš povećati svoj energetski kapacitet i smanjiti umor tokom treninga ili sporta, povećanje VO2 max dovešće do jačih kostiju i zdravijeg mozga (a time i smanjenog rizika od razvoja demencije i Alzheimerove bolesti).

Dakle, sigurno je da će hronična suplementacija kordicepsom pozitivno uticati na tvoju energiju, kardiovaskularni sistem i ukupnu kondiciju.

  1. Poboljšava kvalitet sna

Spavanje koje nije tzv. REM faza (ne-REM), poznato je i kao duboki san, a to je bitna faza za oporavak mišića i odmor tela posle treninga. Ono obično čini oko 40% ukupnog vremena spavanja.

Kordicepin, sadržan u kordicepsu, smanjuje cikluse spavanja i buđenja, produžava ne-REM ciklus i smanjuje REM spavanje. Ovo je idealno za kondiciju, visok nivo energije tokom dana i oporavak posle treninga. Kordiceps je takođe efikasan i za lečenje nesanice.

Ne propusti trenutnu akciju 3+1 koja traje do isteka zaliha!

Treba imati na umu da kordiceps nije suplement koji trebaš uzimati pre spavanja. U stvari, tada može imati suprotan efekat, jer ima energizirajuće dejstvo, zbog čega ga ljudi često dodaju u svoj režim pre treninga. Kordiceps je najbolje uzimati ujutro, a zauzvrat ćeš ubirati plodove sna na treningu i noću.

  1. Deluje protiv starenja, poboljšava seksualnu izvedbu, fizičku snagu, funkcije mozga…

Oksidacija je normalan proces koji se događa u našem telu. Međutim, oksidativni stres predstavlja disbalans između slobodnih radikala i antioksidativne aktivnosti. Kako starimo, važno je smanjiti oksidativni stres, jer može pomoći u borbi protiv patogena, a time i bolesti. Kordiceps usporava starenje, što ima brojne prednosti kao što su poboljšanje seksualnih performansi, pamćenja, funkcija mozga i snage.

Kordiceps ima veliku antioksidantnu vrednost. Antioksidanti normalizuju slobodne radikale, što dovodi do smanjenja oksidativnog stresa. Tako, kordiceps usporava starenje i produžava život. Zato, kordiceps nudi veliki niz zdravstvenih blagodati, kao što su:

  • Antitumorski efekti na limfom, melanom i rak pluća
  • Ublažavanje simptoma dijabetesa tipa 2
  • Poboljšanje funkcije bubrega.
  • Promovisanje kardiovaskularnog zdravlja (blagotvorni efekat na nivoe holesterola, triglicerida, aritmije…)
  • Protivupalno dejstvo
  • Jačanje imunoloških odgovora

POSTOJE LI NEŽELJENI EFEKTI UZIMANJA KORDICEPSA?

Sve dok nemaš posebne alergije na plesni, nećeš imati nuspojava od uzimanja kordicepsa. Kordiceps se univerzalno smatra vrlo zdravim i sigurnim.

KAKO SE UZIMA KORDICEPS?

Ekstrakt kordicepsa najčešće dolazi u obliku kapsula. Što se tiče vremena uzimanja, preporučujemo doziranje ujutro. Možeš ga uzeti i pre treninga kao pojačivač performansi, ako vežbaš ujutro ili popodne. Ne preporučuje se uzimanje pre spavanja, zbog njegovih energizujućih efekata.

GDE MOGU DA NABAVIM KORDICEPS?

Zbog njegove velike popularnosti, na tržištu je veliki broj suplemenata neproverenog porekla i ogromne cene. Suplement prihvatljive cene, sa sastojcima odobrenim od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije možeš nabaviti ovde. Pored toga, ovaj suplement sadrži još nekoliko sastojaka koji će ti samo pomoći na tvom putu do uspeha.

Trenutno je u toku akcija 3+1, pa kupovinom tri mesečne doze, četvrtu dobijaš potpuno BESPLATNO.
Akcija traje do isteka zaliha, pa, uzimajući u obzir da je baš ovaj suplement izbor mnogih naših sportista, preporučujemo da požuriš s narudžbom.

Call Now Button